Občanská sdružení uspořádala happening proti kolaudaci Temelína

Zástupci tří občanských sdružení v pondělí před budovou jihočeského krajského úřadu v Českých Budějovicích uspořádali happening proti kolaudaci temelínské jaderné elektrárny. Nelíbí se jim, že je úřad vyřadil z jednání o kolaudaci staveb u obou výrobních bloků elektrárny. Bloky mají nyní povoleno prozatímní užívání, které vyprší na konci roku. Jednání o kolaudaci se uskuteční od úterý do středy. Kdy bude vydáno konečné rozhodnutí, není zatím jasné.

Zhruba desítka aktivistů ze sdružení Jihočeské matky, Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí a sdružení Calla vyvěsila před úřadem transparenty s nápisy Česko nebo ČEZko, Krajský úřad odbor stavebního řízení - Pobočka ČEZ či Krajský úřad nehájí zájmy občanů, hájí zájmy ČEZ. Krajský úřad se proti stanoviskům ekologů ohradil. "My nehájíme zájmy ČEZu. Sdružením jsme oznámili, že je z dalšího řízení vylučujeme. Pokračovali jsme takto na základě právního názoru ministerstva pro místní rozvoj," řekl vedoucí krajského odboru územního plánování, stavebního řádu a investic Ludvík Zíma.

"Myslíme si, že úřad vyhověl investorovi, jeho letité snaze, jak vyřadit z řízení nepohodlná občanská sdružení. Úřad zároveň vyhověl žádosti ČEZu sloučit kolaudaci prvního a druhého bloku. Vůči rozhodnutí o vyloučení se odvoláme," řekl novinářům Edvard Sequens ze sdružení Calla.

O kolaudaci zatím jen prvního bloku rozhodl stavební úřad loni koncem roku. Tři sdružení se poté proti němu odvolala. Podle nich chyběl v dokumentaci původní projekt o provedení stavby, úřad se nezabýval důkazy zpochybňujícími bezpečnost Temelína a nepodařilo se mu prokázat, zda stavba neohrozí životní prostředí a zdraví lidí. Podle ministerstva pro místní rozvoj bylo však jejich odvolání neodůvodněné, neboť sdružení neměla být účastníky řízení. "Argumentaci, že schvalované změny nemají vliv na životní prostředí považujeme za absurdní," řekla Monika Machová-Wittingerová z Jihočeských matek.

Autor: Peter Gabaľ