Obce se v referendu vyjádřily proti skladu vyhořelého paliva

Zcela jednoznačně se v místním referendu vyjádřili obyvatelé dvou obcí na Třebíčsku a dvou obcí na Jindřichohradecku. S výstavbou hlubinného úložiště radioaktivního odpadu rozhodně nesouhlasí a drtivá většina z nich pověřila zastupitelstva, aby k zabránění stavby využila všech zákonných prostředků, které mají jako účastníci správních řízení a vlastníci nemovitostí. "Na první otázku, zda souhlasí s tím, aby bylo na území sousední obce Lodhéřov vybudováno hlubinné úložiště vyhořelého jaderného paliva, odpovědělo kladně jen šest lidí, což je jenom 1,8 procenta," řekla ČTK starostka Deštné Vilma Szutová. Obdobně jasné byly výsledky referenda i v Lodhéřově a v obcích Budišov a Nárameč na Vysočině.

Mezi šest vybraných lokalit, v nichž by mohl sklad vyhořelého paliva vzniknout, patří vedle jihočeského Lodhéřova a Budišova a Rohozné na Vysočině také Lubenec-Blatno v Ústeckém kraji, Pačejov v Plzeňském kraji a také Božejovice-Vlksice v Jihočeském kraji. Už loni v listopadu se proti stavbě úložiště postavili obyvatelé jihočeských obcí z okolí poslední lokality. Referendum se loni v září konalo rovněž v obci Oslavička, o tři měsíce později v Hodově a před týdnem i v Rudíkově. I v těchto obcích na Vysočině skončilo jasně v neprospěch stavby.

Do roku 2015 musí Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) vybrat dvě nejvhodnější místa. Úložiště by mělo být uvedeno do provozu v roce 2065. Ředitel SÚRAO Vítězslav Duda už dříve řekl, že důležité je především oblast technicky vyhledat, samotnou stavbu je možné odložit. Definitivní rozhodnutí o výběru místa by mělo padnout do roku 2025.