Obce zřejmě dostanou na azylanty stejně peněz jako loni

Stejně jako v minulém roce dostanou zřejmě i letos obce s azylovými zařízeními od státu příspěvek osm korun na jednoho ubytovaného azylanta a den. Výši příspěvku navrhne ve středu vládě ministr vnitra Ivana Langer. ČTK to sdělil Petr Vorlíček z tiskového odboru ministerstva. Na začlenění azylantů do české společnosti má tento rok směřovat z veřejných prostředků 16 milionů korun. Čtrnáct milionů mají prostřednictvím krajů získat obce na zajištění bydlení, dva miliony jsou určeny na bezplatné kurzy češtiny pro cizince.

Částka se naposledy zvýšila v roce 2005. V letech 2001 až 2004 dostávaly obce sedm korun. Provoz azylových zařízení je financován ze státního rozpočtu. Ministerstvo vnitra se však snaží obcím kompenzovat některé náklady, které s provozem zařízení souvisejí, a proto jim na každého cizince poskytuje příspěvek. Peníze jsou určeny například na údržbu veřejného osvětlení, opravu místních komunikací a chodníků, likvidaci domovního odpadu, péči o veřejnou zeleň nebo úklid veřejných prostranství. Kromě příspěvku na azylová zařízení poskytuje ministerstvo obcím také peníze pro základní školy, které děti žadatelů o azyl navštěvují.

K 1. lednu 2007 fungovala v České republice dvě přijímací střediska, pět pobytových středisek a pět integračních azylových středisek. O azyl v Česku si loni požádalo 3016 cizinců. Je to nejnižší počet žadatelů od roku 1998.