Obviněný pražský kriminalista se zčásti doznal k přijetí úplatku

Pražský kriminalista Jiří Čermák obviněný z přijímání úplatku a zneužívání pravomocí veřejného činitele se v pátek u Obvodního soudu pro Prahu 3 ke svým činům v podstatě doznal. Připustil, že od jednoho podezřelého muže přijal na začátku letošního ledna částku 50.000 korun. "Bylo to moje pochybení..., byl jsem v tu dobu v tíživé situaci," řekl před soudem. Trvá však na tom, že peníze mu muž nabídl.

Marek Vodňanský, kterého v tu dobu policie podezírala z účasti na rozsáhlých podvodech, dal kriminalistovi peníze údajně proto, aby nemusel do vazby. Po sdělení obvinění mu Čermák a další vyšetřovatel Pavel Kotrbáček údajně naznačili, že se možná nevyhne vazebnímu stíhání. "Ptal jsem se obou, jak se vazbě vyhnout," vypověděl bývalý manažer realitní firmy Vodňanský. Čermák mu prý řekl, že to je drahá záležitost. "Stojí to asi 500.000 korun až 300.000 korun soudu, něco pro státního zástupce, zbytek pro ně (Čermáka a Kotrbáčka), řekl mi," uvedl svědek. Nabídl však pouze 50.000 korun, víc prý na účtu neměl.

Státní zastupitelství nakonec rozhodlo, že Vodňanský do vazby nepůjde. Po Vánocích nabídku úplatku oznámil a Inspekce ministra vnitra jeho další komunikaci s Čermákem monitorovala. Počátkem ledna bylo zastaveno i jeho stíhání. Peníze ale kriminalista vyžadoval dál, prý za "vstřícný přístup policie". S Vodňanským se nakonec sešel a peníze, které již byly označené inspekcí, převzal. Krátce nato začalo jeho trestní stíhání. Na svobodě stíhanému policistovi hrozí dva roky až osm let vězení.