Obyvatelé Troubek si připomínají deset let od povodní

Otevřením výstavy zachycující proměny obce zahájili obyvatelé Troubek nad Bečvou na Přerovsku čtyřdenní vzpomínkovou akci na katastrofické povodně v roce 1997. Kromě expozice, na které nechybějí například velkoformátové fotografie z dob záplav, si tyto události připomenou také mší či pietním aktem. Živel v Troubkách zničil v roce 1997 přes 300 domů a o život připravil devět lidí. "Podtitul výstavy je proměny obce aneb deset let poté. Smyslem je lidem ukázat, jak to tady vypadalo při povodních a jak se obec od té doby proměnila. Nejde jen o to si připomínat povodeň, ale také zachytit, co se od té doby změnilo," řekl ČTK starosta obce Radek Brázda. Kromě snímků z dob záplav tak mohou lidé až do neděle na výstavě zhlédnout i to, čím obec za posledních deset let prošla.

Troubky nad Bečvou se od povodní proměnily k nepoznání. V obci se postavilo na 200 nových domů, vybudovalo se zde i několik desítek obecních bytů. Poklidná hanácká obec s domy zářícími novotou místy připomíná nově vybudované satelitní městečko. "Stále přicházejí lidé a mají zájem o stavění. Máme spíše problém nabídnout jim nová místa. Ta dědina je úplně nová, má moderní tvář," podotkl starosta.

Kromě výstavy si troubečtí tragické události připomenou také mší, pietním aktem před pomníkem obětí či slavnostním křtem almanachu k 10. výročí povodně v obci.

Autor: Peter Gabaľ