Odbory pohrozily vládě, chtějí zachovat sociální výhody

Hornické odbory požadují, aby vláda zachovala jejich sociální výhody. Pokud kabinet Vladimíra Špidly bude horníkům rušit zvláštní příspěvky bez kompenzací, odbory to budou považovat za porušení sociálního smíru. "Mohly by následovat demonstrace, protesty či, podobně jako již v minulosti na některých dolech stávky," řekl ČTK po dvoudenním jednání místopředseda odborů František Nekola. Ministerstva průmyslu a práce a sociálních věcí nyní podle Nekoly rozhodují o tom, zda a v jaké podobě budou mít horníci nárok na věrnostní příplatek a zvláštní příspěvek. Obě dávky, které mohou činit i několik tisíc korun, horníkům zaručuje zákon. Vláda ale podle Nekoly uvažuje o tom, že dávky budou pouze součástí kolektivního vyjednávání.

"Jestliže nám budou rušeny oprávněné hornické nároky bez zákonných kompenzací budeme dosud trvající sociální smír považovat ze strany vlády za porušený," uvedly hornické odbory v rezoluci. Horníci jsou ochotni s vládou jednat. "Chceme ale, abychom to (dávky) měli zaručeno, tak jako dosud, v zákoně," uvedl Nekola. Odbory se podle Nekoly obávají toho, že by vláda či ministerstva nemusely brát hlas horníků v potaz. Loni v listopadu totiž ministerstvo práce a sociálních věcí zrušilo vyhlášku o sociálně zdravotních dávkách pro horníky.

Podle horníků úřad ministra Zdeňka Škromacha vyhlášku nemohl zrušit. Škromach i premiér to naopak obhajovali. Horníci proti tomu protestovali a připravovali dokonce na Škromacha žalobu. Podle rezoluce bylo tehdejší rozhodnutí "názornou ukázkou arogance moci, bez řádného jednání se sociálními partnery." Ministerstvo podle horníků porušilo dohody z předchozích jednání. Vláda byla nedávno také ve sporu s horníky kvůli privatizaci hnědouhelných společností. Horníci protestovali proti vyloučení elektrárenské společnosti ČEZ z privatizace. Nelíbilo se jim také uvažované spojení Severočeských dolů s Mosteckou uhelnou společností, která se o doly ucházela. Vláda ale privatizaci dolů nedávno přerušila.