ODS chce alespoň snížení počtu poslanců, o dalších změnách chce jednat

Minimální změna ve volebním systému, kterou by prosazovala ODS Mirka Topolánka, je snížení poslanců z 200 na 199. Topolánek v České televizi řekl, že takové ústavní opatření by pomohlo v budoucnosti zabránit volebnímu patu, který nastal po letošních volbách. Ostatní případné změny vyžadují širokou politickou podporu a ODS o nich chce jednat se všemi politickými subjekty, uvedl designovaný premiér Topolánek. Podle něj by možné změny neměly diskriminovat žádnou stranu.

Změn ve volebním systému se obávala KDU-ČSL. To byl i jeden z důvodů, proč se odhodlala k neúspěšnému kroku k sestavení menšinové vlády s ČSSD tolerované komunisty. ODS říká, že při jednáních s ČSSD o nové vládě nenavrhovala změny, které poškodily malé strany.

Co se týká snížení počtu poslanců, šéf ODS připomněl, že ve dvousetčlenné sněmovně má nyní pravice i levice shodně sto hlasů. To velmi komplikuje sestavení životaschopné většinové vlády. Ani více než tři měsíce po volbách se tak Česko nedočkalo nového kabinetu. Pokud by byl lichý počet poslanců, podle Topolánka by pat nevznikl.

Co se týká možných úprav volebního zákona, dá se podle něj vycházet například ze změny přepočítací formule tak, jak se podle ní naposledy volilo v roce 1998 a která počítá se dvěmi skrutinii. "A to nevylučuje ani (předsedou ČSSD Jiřím) Paroubkem navržené rozdělení volebních krajů na kraje s podobným počtem voličů," řekl Topolánek. Předseda ODS chce každopádně nechat úvahy o změnách nejprve na odbornících. "Nechci si hrát s volebním systémem účelově. Žádná přepočítací formule není spásná," doplnil. Není tak jasné, zda by se podle nových pravidel mohlo hlasovat již na jaře příštího roku, kdy chce ODS prosadit předčasné volby.