ODS chce mimořádnou schůzi sněmovny k nucené správě nad VZP

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k nucené správě nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a její oprávněnosti budou požadovat poslanci ODS. Nejsilnější opoziční strana považuje nucenou správu, kterou na VZP uvalil ve čtvrtek ministr zdravotnictví David Rath, za nezodpovědnou a zákonem nepodloženou akci. Na páteční tiskové konferenci o tom informoval předseda ODS Mirek Topolánek. Sdělil rovněž, že ODS dá právníkům přezkoumat, zda vyhlášení nucené správy nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nebyl trestný čin.

Uvalení nucené správy na VZP pokládá za neopodstatněné i prezident republiky Václav Klaus. Podle něj může situaci pojišťovny ještě zhoršit. Dluh zdravotního pojištění činí údajně již 12 miliard korun. Rostoucím dluhem a zpožďováním plateb zdravotníkům a nemocnicím zdůvodnil ministr své rozhodnutí. Neměl prý také záruky, co se stane se třemi miliardami korun, které stát nyní do VZP nalil.

Podle Topolánka se "spouštěcím mechanismem" nucené správy stala kontrolní zpráva o VZP. "Za naprosto skandální považujeme zfalšování zprávy o kontrole VZP v její neprospěch pod tlakem ministerstva zdravotnictví," uvedl šéf ODS. Svá slova doložil zápisem z předávání protokolu o výsledku kontroly z letošního 8. listopadu. Zástupci ministerstva financí v něm konstatují, že údaje o hospodaření VZP a výdajích na antikoncepci zařadilo ministerstvo zdravotnictví do zprávy až po skončení kontroly proti vůli kontrolorů. O pozměnění výsledků kontroly se zmínila i ředitelka VZP Jiřina Musílková.