ODS má staronové vedení, kongres se postavil proti velké koalici i vládě opřené o KSČM

Premiér Mirek Topolánek na víkendovém kongresu ODS v Praze podle očekávání obhájil funkci předsedy ODS. Jeho prvním zástupcem se stal pražský primátor Pavel Bém, který ve funkci vystřídal Petra Nečase. Nečas zůstal v nejužším vedení, i když o místo musel bojovat nejdéle ze všech místopředsedů. Funkce s přehledem obhájili Ivan Langer a Petr Bendl, nováčkem se stal Petr Gandalovič, který nahradil Miroslavu Němcovou. Obměněné vedení tak bude čistě mužskou záležitostí. Topolánek před volbou požádal delegáty, aby mu dali nejen důvěru, ale i silný, zásadový a zároveň realistický mandát, s nímž hodlá jednat s ČSSD, lidovci a zelenými o novém přechodném kabinetu. Odmítl prosazovat zásady ODS v opozici, nechce ani riskovat nepředvídatelný třetí pokus.

Znovuzvolení Mirka Topolánka do čela strany se očekávalo. Získal skoro 70 procent hlasů, před dvěma lety byl potvrzen s devadesátiprocentní podporou. Jenže tentokrát čelil výtkám, proč o vládě vyjednává i se sociální demokracií nebo proč ustoupil od voleb v příštím roce. Zapojení Paroubkovy strany do vlády mnozí občanští demokraté vnímají jako zradu na voličích a odklon od předvolebních závazků, a hlasitě to dávali najevo. K odpůrcům spojenectví s ČSSD patřila i Němcová - v sobotu jí delegáti mohutně aplaudovali, nakonec ji ale do vedení nezvolili. Neprosadil se ani vlivný ministr financí Vlastimil Tlustý se svou vizí menšinového kabinetu ODS podporovaném ČSSD, lidovci a zelenými.

Kongres ODS uložil vedení strany v čele s premiérem Mirkem Topolánkem zabránit vzniku vlády ČSSD s komunisty a odmítl velkou koalici či opoziční smlouvu s ČSSD. O návrhu zakázat jakoukoli vládní spolupráci s ČSSD delegáti po přijetí této rezoluce ani nehlasovali. Přitom mnozí přijeli do Prahy s výhradami vůči jednáním, které Topolánek vede se socialisty v čele s Jiřím Paroubkem. Kongres Topolánkovi dal při jednání o vládě v podstatě volné ruce, o konkrétní podobě kabinetu či termínu předčasných voleb se rezoluce nezmiňuje. Pouze zavazuje premiéra v případě, že se mu nepodaří prosadit volby už v příštím roce, aby složil takovou vládu, která bude mít v programu co nejvíce priorit ODS. Topolánek tak může pokračovat v jednáních se všemi stranami kromě KSČM o přechodné vládě "národního dialogu a českého předsednictví v EU". Kongres současně uložil výkonné radě odebrat licence místním organizacím, které budou spolupracovat s KSČM.