ODS navrhne odklad registračních pokladen

Občanští demokraté podají příští týden novelu, která o jeden rok odkládá zavedení registračních pokladen. Podle platného zákona by měly být pokladny zavedeny od 1. ledna 2007. Pokud ale sněmovna novelu přijme, termín se posune na 1. ledna 2008. ODS navrhne projednat novelu v takzvaném zrychlením jednání, které umožní předlohu schválit během jednoho dne. "Účelem tohoto podání...je vyslat signál veřejnosti, že politická reprezentace je připravena plnit své závazky vyřčené před volbami v červnu 2006," uvedl na tiskové konferenci poslanec ODS Martin Říman. Dodal, že proti tomuto záměru nemají výhrady koaliční partneři z KDU-ČSL a Strany zelených.

Povinné registrační pokladny prosadila ČSSD jako nástroj na omezení šedé ekonomiky. Slibuje si od nich lepší výběr daní a zabránění daňovým únikům. ODS však tvrdila, že v případě volebního úspěchu pokladny okamžitě zruší.

Registrační pokladny se vlády snaží v zemi neúspěšně zavést už od roku 1996. Předností elektronických fiskálních pamětí v pokladnách je podle ČSSD to, že zdokumentuje všechny operace pokladny od jejího uvedení do provozu. Falšování údajů a krácení tržeb by bylo obtížnější. Do paměti by měli přístup jen kontroloři finančních úřadů a při opravách pracovníci specializovaných servisních firem. Ministr financí Bohuslav Sobotka tvrdí, že roční výnos ze zavedení pokladen by činil asi miliardu korun.