ODS se obává nároků sudetských Němců, KSČM si všímá vyhnání Čechů

Opoziční ODS se obává, že vstřícné gesto vlády vůči německým antifašistům z někdejšího Československa povede k rostoucím nárokům sudetských Němců na český stát. Komunistická strana není ke kroku koaličního kabinetu tak kritická. Připomíná nicméně, že patřičného uznání se dodnes nedočkali českoslovenští občané vyhnaní po Mnichovu 1938 z pohraničí.

Občanští demokraté tvrdí, že prohlášení české vlády vytváří očekávání dalších ústupků vůči sudetským Němcům. "Tento krok jde za rámec česko-německé deklarace, která se vyčerpávajícím a přesvědčivým způsobem vyjádřila k minulosti. Jsem přesvědčen, že gesto české vlády nejenže nic nevyřeší, ale může vést k eskalaci požadavků z politických kruhů, napojených na zájmové skupiny kolem některých sudetoněmeckých organizací," řekl ČTK místopředseda ODS Petr Nečas. Když sociálnědemokratický premiér Jiří Paroubek o gestu poprvé v létě mluvil před cestou do Vídně, všechny rakouské parlamentní strany vyjádřily názor, aby to byl první krok k omluvě a odškodnění za poválečný odsun, poznamenal Nečas.

Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik soudí, že ocenění si zaslouží každý antifašista bez ohledu na to, jaké je národnosti. Pokud ale vláda otevírá tuto historickou kapitolu, neměla by zapomínat na občany, kteří byli před válkou vyhnáni z českého pohraničí, uvedl Kováčik. "Omluvy se už dočkal leckdo, ale oni, kteří byli první obětí, ne. Pocit křivdy tam stále je," řekl ČTK komunistický politik. Soudí, že kdyby prohlášení české vlády vyvolalo úvahy o odškodnění sudetských Němců, je třeba je podobnou vládní deklarací nekompromisně a jasně odmítnout.