OECD: V ČR roste nerovnost v příjmech, přesto patří k nejnižším

Rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími příjmy se v Česku v posledních letech nepatrně zvýšil, přesto patří mezi nejvyspělejšími zeměmi světa k nejmenším. Nejnižší mzdové rozdíly jsou ve Skandinávii. Vyplývá to ze statistiky Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj za rok 2006, kterou zveřejnil odborný měsíčník Lobby.

Poměrně nízké rozdíly v příjmech jsou dědictvím 40 let umělé nivelizace platů v centrálně plánované ekonomice, řekl ČTK analytik David Marek. Přetrvání do dnešních dnů prý napomáhá štědrý sociální systém. Nůžky mezi nejnižšími a nejvyššími platy se budou patrně i nadále postupně rozevírat a částečně tomu napomůže i zamýšlená daňová reforma počítající s rovnou daní, která omezí progresi ve zdanění platů, dodal.

Česká společnost je značně rovnostářská a osmiletá vláda socialistů ji v tomto rysu dále podporovala, doplnil analytik Pavel Sobíšek. Ekonomický výzkum ve světě se podle něj shoduje, že pro optimální vývoj země není žádoucí ani příliš vysoká, ale ani příliš nízká nerovnost příjmů. Ta bývá spojena s jejich vysokým mezním zdaněním, což je i případ Česka. Podle analytika to není ideální stav k ekonomickému dohánění vyspělé Evropy, protože malé rozdíly v příjmech omezují iniciativu. V kombinaci s nižší úrovní příjmů proti sousedním zemím mohou také vést k odchodu špičkových pracovníků do zahraničí, dodal.