Ohromný zájem o Pražskou muzejní noc překvapil i pořadatele

Tisíce lidí využily možnosti prohlédnout si pražská muzea v netradičním čase, v noci ze soboty na neděli. Zájem o první Pražskou muzejní noc zaskočil i samotné pořadatele. Jen během první hodiny navštívilo hlavní budovu Národního muzea přes 2000 lidí. I když jsme muzeum velké, tak velký počet návštěvníků jsme nečekali, řekl ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Už před devatenáctou hodinou, kdy muzejní noc začínala, obléhaly budovu Národního muzea na Václavském náměstí stovky zájemců. Nechyběly zde rodiny s dětmi, na vstup do muzea čekalo také množství mladých lidí a řada cizinců. "Viděla jsem ve městě plakát a představa noční návštěvy muzea mě lákala," řekla ČTK jedna z přítomných amerických studentek.

Na plánované komentované prohlídky pořadatelé kvůli velkému množství lidí už od počátku rezignovali. Velkému zájmu se těšilo slavnostní odhalení nového zoologického exponátu, slonice Sety. Před davem tísnících se diváků slonici veřejnosti představili její autor, preparátor Miloš Matucha, a ředitelé Národního muzea a zoo ve Dvoře Králové, kde slonice žila. Jedna z přihlížejících dam musela být ošetřena lékařem, protože ve vydýchaném sále zkolabovala.

Také v Uměleckoprůmyslovém muzeu pořadatelé takový zájem neočekávali. "Na podobné monstrakci se podílíme poprvé, počítali jsme s návštěvností v řádu stovek, přišly tisíce lidí," sdělil ČTK jeden z organizátorů. Náporu lidí jen stěží odolávala stálá expozice prací Františka Drtikola. Dětským návštěvníkům učarovala výtvarná dílna, která na Drtikolovu výstavu tématicky navazovala.

V ateliéru si mohli zájemci ve stylu Drtikola vyfotografovat přítomnou modelku, vypálit snímky na CD nosič a vyrobit si na něj stylový obal. "Dílnu jsme s úspěchem pořádali minulý týden při Dni dětí, ale dnes se to trochu vymklo kontrole," řekla ČTK studentka z pedagogické fakulty, která se na přípravě dílny podílela.

V Náprstkově muzeu představili divákům své umění loutkoví mistři z Barmy. Po vystoupení si mohli zvědavci vyzkoušet práci s loutkami sami. Bohatě zdobené figuríny v některých případech váží i pět kilogramů. "A můžete si představit, jakou váhu musí drobný mistr během představení nazvedat," řekla přítomnému obecenstvu překladatelka.

Velký zájem o noční prohlídky překvapil i samotné návštěvníky. "Někde se nedalo téměř dýchat, expozice jsem si kvůli tísnícím se lidem nemohla pořádně vychutnat, ale stejně se těším na příští muzejní noc," popsala ČTK svůj dojem Anna Šťastná z Prahy.