OKD po hackerském útoku obnovila těžbu v dolech na Karvinsku

Společnost OKD podle plánu obnovila těžbu ve svých dolech na Karvinsku, kterou v pondělí ukončila z bezpečnostních důvodů po hackerském útoku na firemní počítačovou síť. ČTK to potvrdil mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Obnovení těžby bylo možné po vytvoření oddělené interní počítačové sítě nezbytné kvůli bezpečnosti. Plně funkční oddělenou síť společnost OKD vytvořila během vánočních svátků ve spolupráci s externími firmami, které pro ni zajišťují provoz počítačové sítě. Mluvčí už dříve řekl, že během svátků měl být v podniku omezený provoz a firma v té době neměla v plánu těžit. Škody, které hackerský útok způsobil, tak podle něj pravděpodobně nebudou velké.

První útok škodlivého kódu na firmu podle Čelechovského přišel v pátek 20. prosince. Účelem bylo vytvoření vstupního bodu, pomoci nějž pak v neděli 22. prosince kolem 22:00 nastal hlavní útok. Virus napadl a ochromil celou infrastrukturu firmy. Bezpečnost horníků ale podle firmy neohrozil. Čidla, co v podzemí hlídají výskyt metanu, jsou vedena samostatně mimo hlavní síť, a tak ani po hackerském útoku nepřestala fungovat.

Tento měsíc napadl kryptovirus počítačový systém nemocnice v Benešově. Po útoku nebylo možné spustit přístroje včetně počítačové sítě, plánované operace bylo třeba zrušit. Lékaři tam začnou operovat až v lednu. OKD bude muset všechny stanice znovu naformátovat a obnovit data ze záloh, což bude trvat týdny, možná měsíce. Obnova dat bude časově zřejmě náročnější než u benešovské nemocnice, protože infrastruktura OKD je složitější.