Ombudsman chce zúžit formulaci, co je utajovanou skutečností

Mezi skutečnosti, které může ministerstvo zahraničí utajovat, patří nyní i "citlivé politické, bezpečnostní a ekonomické informace z oblasti mezinárodních vztahů". Veřejný ochránce práv ale považuje tuto formulaci za příliš obecnou. Využil proto svého práva a navrhl Ústavnímu soudu, aby tento bod ze seznamu utajovaných skutečností vyškrtl. Vláda ve středu posoudí, zda jeho postoj podpoří.

"Navrhujeme vyškrtnutí proto, že to je příliš obecné zmocnění, které je v rozporu s předchozími sedmnácti body, které v podstatě vymezují poměrně úzce, co se dá v rezortu utajovat," řekl ČTK ombudsman Otakar Motejl.

Seznam utajovaných skutečností je stanoven nařízením vlády. Mezi skutečnosti, které může ministerstvo zahraničí utajovat, patří třeba plány činnosti českých zastupitelských úřadů, návrhy na udělení řádů a vyznamenání cizím státním příslušníkům nebo příprava a stanoviska České republiky pro jednání před mezinárodními a rozhodčími institucemi. Veřejný ochránce práv může doporučit vydání, změnu nebo zrušení právního nebo vnitřního předpisu. Motejl odhaduje, že Ústavní soud by mohl o jeho návrhu rozhodnout koncem roku.

Ombudsmana přiměla k návrhu skutečnost, že široká formulace v nařízení umožnila do režimu utajení zahrnout i zprávu o stavu lidských práv a práv menšin v Česku za rok 2000. "To byl obsáhlý dokument, kde skutečně nebylo co tajit," podotkl Motejl.