Opoziční ODS chystá školskou reformu

Pokud za necelý rok zvítězí ve sněmovních volbách občanští demokraté, budou chtít po osmileté vládě sociálních demokratů znovu změnit podmínky studia na základních a středních školách. Připraveny mají i návrhy změn ve vysokém školství a financování vědy. Desatero připravovaných změn představil novinářům v první den nového školního roku stínový ministr školství za ODS Walter Bartoš.

V prvním roce vlády by občanští demokraté chtěli vrátit zpět možnost hlásit se na víc středních škol. Letos si děti pro první kolo přijímacího řízení psaly jen jednu školu, dříve se mohly hlásit na jednu veřejnou a libovolný počet škol soukromých. ODS by také chtěla zrušit pravidla omezující provoz malých škol a kvóty pro vypisování studijních oborů. Obory povoluje ministerstvo školství, Bartoš navrhuje, aby toto rozhodnutí bylo na řediteli školy a jejím zřizovateli. Stávající stav má podle ministryně školství Petry Buzkové své opodstatnění. Prostřednictvím ministerstva škola dostává peníze na provozování oborů. Pokud by o jejich otevření přestalo rozhodovat, pak by to mohlo způsobit deficit v rozpočtu ministerstva, protože by školám muselo peníze stejně dát, řekla. Za diskriminaci ze strany státu považuje Bartoš také přerozdělování peněz na vzdělávání institucím, nikoliv občanům. Na stejné dotace by podle něj měly mít právo kromě státních škol i ústavy soukromé a církevní.

Reformy vysokého školství by chtěli občanští demokraté nastartovat v prvním roce vlády. Více lidí než nyní by podle Bartoše mělo studovat na vysokých školách obory, které chtějí. Podmínky k tomu podle něj nastaví nový systém financování. Stejně jako současná vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU slibuje ODS více peněz vědě, a to spolufinancováním projektů soukromých firem.