Oslavy osvobození v Plzni byly v duchu odpovědnosti za svobodu

O odpovědnosti za svobodu a aktivní účasti na obraně demokracie, míru a svobody hovořila v neděli v Plzni většina politiků při hlavním pietním aktu, kterým vyvrcholily třídenní oslavy osvobození Plzně americkou armádou v květnu 1945. Řečníci zmínili zejména aktuální téma - nadcházející diskusi mezi českou a americkou vládou o umístění radarové základy v brdském vojenském prostoru. Stejně jako v posledních letech se dnes u pomníku Díky, Ameriko! sešly davy Plzeňanů. Přišli alespoň potleskem pozdravit své oblíbence - americké a belgické veterány, kteří město právě 6. května 1945 osvobodili.

Zatímco jinde v Česku lidé často důrazně vystupují proti americkému radaru, Plzeňané odměnili slova politiků i amerického velvyslance o nutnosti podílet se na obraně míru potleskem. "Jestli skutečně chceme uctít hrdiny a oběti minulosti, musíme dělat víc, než jen vzpomínat. Musíme jednat, abychom zajistili mírovou budoucnost a prosperitu pro své děti," prohlásil americký velvyslanec Richard Graber. Věří, že jednání, která jeho vláda zahájí příští týden s českou vládou o radarové základně, skončí úspěšně a že základna v Brdech vyroste. Bude to vůbec první americká vojenská základna na českém území a vůbec první působení amerických vojáků v Česku od doby, kdy odtud v roce 1945 musely odejít jednotky generála Pattona, řekl velvyslanec. Zvýší se tak nejen bezpečnost USA, ČR a celé Evropy, ale zároveň se na dosud největší míru utuží pouto mezi oběma zeměmi, dodal.

Lidé odměnili potleskem i slova plzeňského primátora Pavla Rödla, který podobně jako další řečníci, zdůraznil, že spojenectví se Spojenými státy dospělo do fáze, kdy musíme přijmout svoji část odpovědnosti a ne jen spoléhat na pomoc někoho jiného. Proamerickou náladu Plzně, která vydržela po celé generace od osvobození v roce 1945, přes komunistický režim, až do současnosti, ocenil premiér Mirek Topolánek. Speciálně letos měly podle něj oslavy osvobození v kontextu s nadcházejícím vyjednáváním o radaru zvláštní sílu a důraz, řekl ČTK.