Palas kritizoval zemědělce za vývoz skotu určeného k vykrmení

Ministr zemědělství Jaroslav Palas kritizoval ve čtvrtek na sněmu Agrární komory ČR ve Velké Bystřici na Olomoucku zemědělce, kteří vyvážejí mladý skot určený k vykrmení. Podle ministra by měli zástavní skot nechat doma a krmit jej obilím, kterého je Česku po loňské nadúrodě přebytek. Nový prezident Agrární komory Jan Veleba s názorem ministra nesouhlasí.

Zemědělci loni prodali podle ministra asi třetinu zástavního skotu. Vyvezli asi 85.000 kusů. "Je to chyba, obilí máme více než dost. Producenti se nechali nalákat momentálně výhodnými cenami. Je to krátkozraké," sdělil ČTK Palas.

Veleba ČTK řekl, že s ministrem nesouhlasí. "Jsme v tržním systému a jestliže jsou ceny zástavního dobytka jinde vyšší, nedokáži si představit, jak vývoz zemědělcům zakázat," prohlásil Veleba.

Palas účastníkům sněmu doporučil, aby se zaměřili na chov skotu. Uvedl, že v Česko bude mít letos značné problémy s hovězím masem v oblasti soběstačnosti. "V mnoha oblastech se pěstuje obilí v nepříznivých podmínkách, zatímco by bylo přinejmenším stejně ekonomicky výhodné z hlediska dlouhodobého profitu plochy přeměnit například na pastviny," řekl ministr.