Palas: Většinu obchodních smluv by Lesy ČR měly změnit letos

Státní podnik Lesy České republiky by měl většinu smluv, které má uzavřeny s těžebními společnostmi, ukončit v letošním roce. Na základě nových smluv, jež vzejdou z výběrových řízení, budou moci Lesy ČR samy obchodovat se dřívím. Ročně by tím měly získat nejméně 700 milionů korun. ČTK a České televizi to na mezinárodní konferenci o správě lesů řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Potřebu nové obchodní politiky Lesů ČR zdůvodňuje Palas tím, že za předchozího systému státní podnik chudl, zatímco těžební firmy bohatly. Nejvyšší kontrolní úřad konstatoval, že asi tři čtvrtiny smluv byly podepsány bez výběrového řízení a většinu dřeva podnik prodával tzv. nastojato, což není finančně výhodné. Výpověď některých smluv však začátkem roku pozastavil antimonopolní úřad s tím, aby Lesy ČR neomezovaly činnost svých smluvních partnerů.

Snaha o změnu smluvních vztahů vyvolala nevoli lesnických firem, které vedení státního podniku obvinily z vytváření chaosu a destabilizace lesního hospodářství. Podnikatelé kritizovali také nevýhodnost nově nabízených podmínek a začali poukazovat na ohrožení tisíců pracovních míst. Ke konci ledna demonstrovaly před ministerstvem zemědělství asi dva tisíce zaměstnanců lesnických společností. Podle Palase se však lidé o práci bát nemusejí.