Paroubek bude uvažovat i o třetím kandidátovi na ministra kultury

Premiér Jiří Paroubek bude při výběru nového ministra kultury uvažovat ještě o třetím kandidátovi. Dosud chtěl volit mezi Vladimírem Darjaninem a Vítězslavem Jandákem - žádný z nich mnohým lidem z kultury nepřipadal jako vhodný nástupce zesnulého Pavla Dostála. Po středeční schůzce s umělci ale premiér připustil, že možná zváží ještě jedno jméno. O koho jde, premiér ani zástupci uměleckých svazů neřekli.

Premiér ještě v úterý uvedl, že pokud se nestane nějaká "senzační změna", do svého týmu si do konce týdne vybere buď generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2005 v Japonsku Darjanina, nebo herce a ředitele zlínského festivalu dětských filmů Jandáka. Nyní svůj seznam zřejmě rozšíří. "Možná o jednom jméně bych byl ochoten debatovat," prohlásil premiér po setkání s umělci.

Paroubek chce, aby nový ministr kultury nebyl politik, ale spíše člověk z "branže", který dobře zná fungování státní správy a samosprávy, má přehled o práci neziskových organizací a v neposlední řadě má blízko k sociální demokracii, která má na obsazení tohoto křesla nárok.