Paroubek chce o gestu k antifašistům hovořit s prezidentem

Předseda vlády Jiří Paroubek předpokládá, že se sejde s prezidentem Václavem Klausem, aby si vyjasnili stanoviska k premiérovu záměru učinit vstřícné gesto vůči sudetoněmeckým antifašistům. Termín jednání s Klausem ale neupřesnil. Oba politici se v pátek večer setkali v Českém Krumlově, kde Klaus zahajoval hudební festival. Podle Paroubka tam ale mluvili jen o společenských věcech.

Záměr učinit uvedené gesto vyvolal mezi prezidentem a premiérem spor. Klaus prohlásil, že předseda vlády asi zcela přišel o rozum. Reagoval tak na Paroubkovo vyjádření, že prezident patrně nepochopil podstatu jeho smířlivého gesta, a tím, že ho odmítl, se dostal do jedné společnosti se sudetoněmeckým spolkem v Rakousku. V pátek premiér v souvislosti s těmito Klausovými slovy řekl, že na této úrovni nechce debatovat. Pak ale dodal, že prezident nemá pravdu a že zřejmě hovořil "v nějakém chvilkovém pohnutí mysli". O jaké pohnutí mysli asi jde, rozvedl v rozhovoru pro agenturu APA. "Někdy mi připadá, že si (Klaus) myslí, že je Ludvík XIV. nebo Ludvík XV.," řekl. Podle Paroubka není český prezident absolutistický monarcha, aby mohl premiéra peskovat a vytýkat mu "mimořádnou drzost". Mluvčí prezidenta Petr Hájek České televizi řekl, že urážení vlastního prezidenta v cizině považuje za nedůstojné. Podle Paroubka je naopak "naprosto nedůstojné, co tady někteří lidé kolem pana prezidenta i prezident osobně předvádějí".

Politici z dalších stran většinou novinářům řekli, že je škoda, když se dva takto vysocí ústavní činitelé přou prostřednictvím vzkazů v médiích. V tomto smyslu se vyjádřil například předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý soudí, že Paroubek neměl o gestu začít hovořit, aniž by se poradil s dalšími ústavními činiteli. "Takové kroky, jaké podniká pan premiér, jsou kroky, které by měla podnikat celá Česká republika po dohodě všech ústavních činitelů," uvedl. Klausovy ostré výroky na Paroubkovu adresu považuje až za logický důsledek premiérova počínání. Šéf poslanců ČSSD Michal Kraus uvedl, že v sociální demokracii Paroubek o své iniciativě informoval. Klausovu kritiku si Kraus vykládá tak, že prezident ztrácí nervy.