Paroubek chce zrušit daňové zvýhodnění hypoték a snížit daně

Lidé s hypotékou nebo úvěrem ze stavebního spoření by neměli mít možnost odečítat si úroky od základu daně. S návrhem přišel ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek, který navrhuje zrušit i další odečitatelné položky a zároveň snížit daně z příjmů všem občanům. Návrh se nelíbí hypotečním bankám ani opozici a skeptičtí jsou i ekonomové a podnikatelé. Ti by sice zjednodušení daní přivítali, vládě ale nevěří. Očekávají od ní spíš jen kosmetické změny.

Paroubkův úmysl je dalším v řadě nových návrhů na snížení daní, s nimiž přišla v posledních dnech vládní ČSSD. Politologové je označují za nepříliš věrohodné a promyšlené. Parlamentní opozice dokonce tvrdí, že sociální demokracie vhání novou ekonomickou politikou své voliče do náruče komunistů. Zrušení odečitatelných položek by se týkalo i současných hypoték a úvěrů ze stavebního spoření, řekl Paroubek ČTK. Stát by však zároveň všem občanům snížil daň z příjmu a zrušil některé další odečitatelné položky. Paroubek tím chce zjednodušit daňový systém. Na odpočet úroků od základu daně by ztratili nárok i lidé, kteří již hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření mají.

Opoziční ODS podrobila návrh kritice. "Poškodí to ty, kteří jsou ochotni převzít za své bydlení osobní odpovědnost," řekl ČTK ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Kocourkovi se také nelíbí, že by měl návrh platit i pro současné hypotéky. Při jejich uzavírání lidé netušili, že se jim za pár let změní podmínky.

Vláda plánuje změny v placení daní z příjmu od ledna 2006. Zatímco Paroubek a ministr financí Bohuslav Sobotka hovoří především o změnách daně z příjmu občanů, ministr průmyslu a obchodu Milan Urban by raději snížil daň firmám. V příštím roce by tak sazba nebyla 24 procent, ale 22 procent. Předseda koaliční KDU-ČSL Miroslav Kalousek navrhuje, aby se zdanění firem a podnikatelů pohybovalo na úrovni mezi 19 a 20 procenty. U daní pro fyzické osoby je zastáncem současné míry progrese, kdy zdanění roste s výší příjmu.

Analytici jsou vesměs skeptičtí. "Sliby vládních politiků na výrazné snížení daňové zátěže jsou bouří ve sklenici vody. O snižování daní mluví stejní politici, kteří zcela nedávno prosadili zvýšení daňové kvóty," uvedl hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Hlavnímu ekonomovi ČSOB Martinovi Kupkovi se nicméně plán vlády zrušit různé daňové výhody a současně snížit daně líbí. "Umožnilo by to spořit na bydlení, stáří i nemoc všem těm, kdo mají zájem, aniž by vedlo ke zvýšení daňového břemene v ekonomice nebo zvýhodňovalo jednu skupinu obyvatel před druhou," uvedl.

ČSSD usiluje novou politikou založenou na snížení daní o voliče ODS. Podle opozice je však spíš vhání do náruče komunistů. ČSSD ale není jednotná; někteří její poslanci poznamenali, že o změnách ve své straně se dozvídají zatím jen z tisku.