Paroubek dává přednost zapojení ČSSD do vlády, on v ní nebude

Začátkem prosince by podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka mohla již být nová stabilní vláda. Paroubek by dal přednost zapojení sociálních demokratů do vlády premiéra Mirka Topolánka, sám v ní ale nebude. Premiér a předseda ODS si termín ustavení nového kabinetu nedává, koncem týdne však chce dát prezidentu Václavu Klausovi jasný signál, zda jednání vedou k cíli. Oba politici to uvedli v nedělních televizních debatách.

Paroubek v Nedělní partii televize Prima řekl, že je připraven hledat dohodu o novém kabinetu, v němž by se účastnili i sociální demokraté. "Já osobně bych dal přednost takovému zapojení," uvedl. Lídr ČSSD předpokládá účast lidovců. V opozici by tak zůstali zelení a komunisté.

Topolánek v Otázkách Václava Moravce v České televizi uvedl, že své znovuzvolení předsedou na víkendovém kongresu ODS chápe i jako posílení trojkoaličních hodnot. Toto spojení ODS s lidovci a zelenými plánoval už po parlamentních volbách. Na kongresu si prý řekl o mandát, který znemožňuje výlučnou spolupráci s ČSSD a má zamezit i vládě ČSSD s komunisty. "To mezi tím je velmi široký mandát, od jedné, dvou, tří, čtyřčlenné vlády podporované napříč různě a já teď neumím říci, co se podaří vyjednat," řekl.

Zelení by podle předsedy Martina Bursíka do čtyřkoaliční vlády nešli, prioritou pro ně zůstávají předčasné volby v příštím roce, nejpozději v roce 2008. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik poznamenal, že bez dohody se sociální demokracií nebo komunisty "sebesilnější mandát předsedy ODS nebude přetaven v nějakou vládu, která bude mít důvěru".

Podle Paroubka by měli politici využít k sestavení vlády druhého pokusu; třetí vidí až jako krajní řešení. Předseda ČSSD neupřesnil, za jakých podmínek by jeho strana do vlády vstoupila. Uvedl jen, že by její program měl být středový, tedy ani levicový, ani pravicový. Nový kabinet by měl uskutečnit zásadní reformní kroky, například penzijní reformu či reformu zdravotnictví. Se zásadními reformami počítá i Topolánek. Podle Paroubka by politici měli po roce činnosti nového kabinetu vyhodnotit účinnost spolupráce stran, které v něm budou. Podle Topolánka by délka mandátu měla být přímo úměrná reformním krokům.