Paroubek: Domluvili jsme se, jak překonat překážky

Lídři ODS, ČSSD a KDU-ČSL se podle předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka domluvili, jak překonají poslední rozpory, které těmto stranám překážejí v dohodě na společné vládě. "Jednání bylo konstruktivní," řekl novinářům. Stále podle něj ale platí rozpory v náhledu ČSSD a ODS na daně a na zastoupení jednotlivých stran ve vládě. ODS si podle něj nemůže myslet, že bude mít v kabinetu převahu. Paroubek novinářům řekl, že s Topolánkem a Čunkem jedná o vzniku tříkoalice, ne tedy o možnosti, že by socialisté kabinet ODS a lidovců podpořili v den hlasování o důvěře například odchodem z jednací síně.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek odmítl novinářům cokoli říci. Ještě před schůzkou ale uvedl, že chce o podobě vlády rozhodnout ještě do dnešního večera, kdy odjíždí do zahraničí. Novinářům neprozradil, jaký má plán a jak bude kabinet vypadat. Podle šéfa sociálních demokratů Paroubka je možné, že Topolánek v pátek přinese dohodu o vládě na Hrad. "Ještě na to je osmačtyřicet hodin," konstatoval lídr sociální demokracie.

V nové vládě Mirka Topolánka mají mít ODS, ČSSD a KDU-ČSL takové zastoupení, aby ministři za ODS nebyli v menšině. Nejsilnější strana by tak měla záruku, že jí dvě zbývající strany nepřehlasují, protože by dohromady měly stejně křesel jako ODS. Lídr KDU-ČSL Jiří Čunek oznámil, že na takovém uspořádání se dohodli předsedové všech tří stran a jako první jej oficiálně schválili lidovci. Kompromisní dohoda o programu je podle Čunka možná i v takových sporných otázkách, jako jsou daně nebo zdravotnictví. Hned na začátku jednání předsedů Čunek lídrům ODS a ČSSD řekl, že lidovci nechtějí vládu závislou na "přeběhlících".

Autor: Peter Gabaľ