Paroubek: Krtička bude muset stavební úpravy Střelnice zbourat

Podnikatel a taneční mistr Jaroslav Krtička bude muset zbourat stavební úpravy kulturního domu Střelnice v Hradci Králové - na tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Zdůvodnil to smlouvou ČSSD s Krtičkou a opis její části předložil novinářům. Ve smlouvě se píše, že když "nedojde k předchozímu písemnému schválení úprav pronajímatelem a úpravy budou provedeny, nájemce si je vědom své povinnosti odstranit je na vlastní náklad do stavu odsouhlaseného oběma smluvními stranami". Krtička podle Paroubka nic písemného nemá, protože jinak by to zveřejnil. Krtička tvrdí, že má na všechno doklady: smlouvu o dlouhodobém pronájmu, různé dodatky a zápisy z jednání a schvalovací listiny. Na konečnou fázi dostavby si prý sociální demokraté sami vybrali stavební firmu a ještě jí složili akreditiv. Paroubek podle něj tedy nemůže říkat, že o ničem nevěděli.

Sociální demokraté již dříve uvedli, že soudně po Krtičkovi vymáhají dlužné nájemné ve výši 1,3 milionu korun s úroky a že mu proto dali z kulturního domu Střelnice výpověď. Krtička naopak tvrdí, že je tento dluh vykonstruovaný a naopak po ČSSD vymáhá 8,9 milionu korun, které vynaložil na rekonstrukci Střelnice. Protože jeho nároky ČSSD nechce uznat, připojil se k návrhu advokáta Zdeňka Altnera na konkurz majetku sociální demokracie.

Altner podal návrh na konkurz majetku ČSSD letos v lednu Městskému soudu v Praze. Tvrdí totiž, že mu ČSSD od roku 2000 dluží stamilionový honorář za to, že jí pomohl vysoudit Lidový dům. Suma podle jeho výpočtu o úroky a sankce vyrostla téměř na 20 miliard korun. ČSSD ale tvrdí, že mu nic nedluží a že mu honorář zhruba 54 milionů korun již zaplatila. Soud Altnera vyzval, aby mu sdělil další možné věřitele ČSSD. Podle zákona jsou potřeba k vyhlášení konkurzu nejméně dva. Krtička se Altnerovi přihlásil údajně na základě mediálních informací.