Paroubek naznačil, že Mareš zřejmě skončí v čele NBÚ

Jan Mareš se podle všeho neudrží v čele Národního bezpečnostního úřadu. Premiér Jiří Paroubek v úterý řekl, že "intenzivně" uvažuje o jeho odvolání. O jmenování a odvolání šéfa NBÚ rozhoduje na návrh premiéra vláda, která se sejde ve středu večer. Paroubkovi stačilo, jakým způsobem Mareš vysvětlil své kontakty s údajným šéfem skupiny kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky. Jejich rozhovory z policejních odposlechů v neděli odvysílala Česká televize. Mediální kampaň kolem NBÚ ale pokračuje a je zbytečné, aby byl člověk typu Mareše nadále "vláčen takovou žumpou", soudí předseda vlády. Také někteří ministři uvedli, že situace v NBÚ je vážná a vyžaduje razantní řešení.

Ředitel bezpečnostního úřadu Mareš čelí podezření, že byl ve spojení se skupinou kolem obviněného konkurzního soudce Jiřího Berky. Česká televize s odvoláním na policejní odposlechy mimo jiné uvedla, že šéf NBÚ mluvil s hlavním aktérem Berkova gangu Vladislavem Větrovcem o tom, jak se napojit na úřad prezidenta republiky. Mareš spojení s Berkovou skupinou odmítl. Paroubek uvedl, že může v čele NBÚ zůstat, pokud věrohodně vyvrátí všechna podezření. Informace médií vyhodnotí předseda vlády do středy.

Nevládní organizace Růžový panter si myslí, že aféry na NBÚ jsou pro Českou republiku bezpečnostními riziky. Pokud se podezření potvrdí, může to znevěrohodnit zemi v očích zahraničních partnerů, řekla novinářům předsedkyně organizace Iveta Jordanová. "Situace v NBÚ je neudržitelná," uvedla. Podivuje se nad tím, že žádný z českých premiérů se nesnažil situaci na úřadu řešit.

V bruselském ústředí Severoatlantické aliance se dosud neobjevily známky, že by NATO aféra kolem NBÚ znepokojovala. "Až dosud se neobjevily žádné pochyby, že by ČR měla nějaké bezpečnostní potíže," řekl ČTK alianční činitel, který si nepřál být jmenován. Vysvětlil, že aliance na tyto záležitosti pohlíží jako na vnitřní věc členské země, ať jde o ČR, či USA, a proto se do postupů jednotlivých států nevměšuje.