Paroubek odmítl odpovědnost za problémy kolem dotace

Předseda ČSSD a exministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek v neděli odmítl odpovědnost za problémy kolem patnáctimilionové dotace, již ze státního rozpočtu získala společnost Bono Publico spjatá s bývalým starostou Budišova na Třebíčsku Ladislavem Péťou. Tohoto bývalého člena ČSSD policie vyšetřuje kvůli podezření z machinací s dotacemi EU a vydírání.

Lidové noviny napsaly, že patnáctimilionovou dotaci prověřuje policie. O případu informovala také Mladá fronta Dnes (MfD). Dotace měla být původně určena pro Sdružení obcí Podještědí, ale skončila u lidí kolem Péti. MfD poukázala na to, že soutěž o státní dotace vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj na podzim 2004. Paroubek svým podpisem žádost schválil, uvedla MfD.

Paroubek v nedělní tiskové zprávě upozornil, že žádosti o dotace vybíraly komise složené z úředníků i zástupců jiných subjektů, kteří nesli odpovědnost za hlasování o výběru projektu pro přidělení dotace. Ministr coby statutární zástupce ministerstva pak následně stvrdil výběr těchto komisí svým podpisem pro přidělení dotace, vysvětlil Paroubek. "Z toho je zřejmé, že jakékoliv obviňování ministra z neznalosti okolností výběru konkrétního projektu je zcela nesmyslná a účelová konstrukce, neboť ministr se výběru projektu neúčastnil," upozornil.

Paroubek poukázal na to, že program se všemi pravidly, z něhož byla dotace poskytnuta, byl připraven za jeho předchůdce, jímž byl Pavel Němec (US-DEU). Cílem bylo podpořit vznik zásobníku projektů v době, kdy jich byl nedostatek a hrozilo, že peníze z fondu EU zůstanou ladem. Dotace byla na náklady spojené s přípravou projektu. Podmínkou jejího poskytnutí bylo to, že se projekt musí následně přihlásit do některého z programů fondů EU. Pokud tak neučinil, poskytnutá dotace musela být vrácena. Dotace byla poskytována žadatelům, přičemž příjemcem byla téměř vždy některá firma, která měla zkušenosti s přípravou projektu pro žádosti o podporu z fondů EU, uvedl.

"Ministerstvo pro místní rozvoj nyní musí jednoznačně říci, zda byl projekt předložen do některého z programů fondů EU a zda byla celá akce v průběhu úředníky MMR dostatečně kontrolována, aby nedošlo k jejímu zneužití. Tedy jinak řečeno, zda peníze byly navráceny na MMR, neboť projekt nebyl realizován. Anebo - pokud byl realizován, je potřeba provést následnou kontrolu, zda byly splněny podmínky příslušného programu. Peníze byly podle článků čerpány v závěru minulého roku, tedy zhruba půl roku poté, co jsem již nebyl ministrem pro místní rozvoj," uvedl Paroubek.

Kromě exstarosty Péti policie vyšetřuje i někdejšího šéfa kabinetu dvou premiérů Zdeňka Doležela a úředníka ministerstva zemědělství Miloslava Řehulku. Zatkla také bývalou náměstkyni ministra pro místní rozvoj Věru Jourovou, která ale byla ve čtvrtek propuštěna z vazby. Policisté ji obvinili z přijímání úplatku.