Paroubek: Prezidentem NKÚ určitě nebude sociální demokrat

Prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu určitě nebude sociální demokrat. Po diskusním pořadu České televize to novinářům řekl premiér Jiří Paroubek, který si dovede představit, že by opoziční ODS měla jednoho viceprezidenta NKÚ. K tomu by však byla nutná změna zákona, dodal. Předseda ODS Miroslav Topolánek řekl, že je nakloněn diskusi. Zatím však s občanskými demokraty nikdo o této věci nejednal, dodal.

Funkce prezidenta NKÚ je volná od počátku června 2003, kdy zemřel Lubomír Voleník. Od té doby se parlamentní strany nedokázaly shodnout na tom, kdo ho nahradí. V televizní diskusi Topolánek uvedl, že sedm let je ODS vytěsňována z oblastí, které byly přirozenou doménou opozice. "Po celou dobu se narušuje proporcionální upořádání," dodal. ODS by podle něho měla být přizvána minimálně k obsazení těch nejdůležitějších úřadů, jako je NKÚ, antimonopolní úřad nebo některé další. To připustil také Paroubek.

Podle premiéra se na obsazení postu prezidenta NKÚ budou muset dohodnout politické strany napříč politickým spektrem. Sociální demokracie v tuto chvíli nemá žádného kandidáta. Rozumné by ale bylo, aby kandidáty předložili i lidovci a další strany, řekl předseda vlády. Zmínil také, že si dovede představit, že by komunisté měli své zástupce v kolegiu NKÚ.

O pozici šéfa antimonopolního úřadu, kde se v poslední době zmiňuje jméno náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Peciny Topolánek poznamenal, že je to člověk, kterého snad může akceptovat. "Platí však, že pokud bude sociální demokracie tímto způsobem obsazovat všechny úřady, tak musí počítat s tím, že budeme mít tendenci je přeobsadit," poznamenal. Dodal však, že to nevítá, protože je pro kontinuitu na těchto pozicích. Předsedou antimonopolního úřadu je nyní lidovec Josef Bednář, jeho funkční období končí v září. Další roky již tento post ze zákona vykonávat nemůže.