Paroubek připustil v budoucnu svou prezidentskou kandidaturu

Předseda ČSSD Jiří Paroubek připustil možnost, že bude kandidovat na funkci prezidenta republiky, nikoli ovšem v příštím roce. V diskusním pořadu Nedělní partie televize Prima řekl, že bude záležet na tom, jak bude jako politik úspěšný v příštích letech. O svém dosavadním působení v politice soudí, že bylo úspěšné. Již dříve uvedl, že podporuje přímou volbu prezidenta od roku 2013.

Politici v současné době řeší spíše příští prezidentskou volbu. Paroubek řekl, že protikandidátem Václava Klause v příštím roce nebude za jeho stranu sociální demokrat. "Nám jde o to, abychom našli takového kandidáta, který se přibližuje formátu Václava Klause, člověka, který se chová nadstranicky a který je přesvědčeným Evropanem a který má také cit v sociálních otázkách," vypočetl Paroubek.

Klaus již kandidaturu ohlásil, podporuje ho mateřská ODS. Jeho protikandidát musí být podle Paroubka přijatelný prakticky pro čtyři politické strany a ještě pro nezávislé senátory. Podle šéfa ČSSD bude záležet především na shodě se Stranou zelených a KDU-ČSL. "A já s napětím čekám také na jejich návrhy," uvedl Paroubek na Primě.

Autor: Peter Gabaľ