Paroubek vyzval šéfa ODS, aby se omluvil za údajná Dalíkova slova

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyzval premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, aby se omluvil za údajné vyjádření svého tajemníka Marka Dalíka o přetahování poslanců ČSSD na stranu ODS. Podle ředitele tiskového odboru úřadu vlády Martina Schmarcze by se však měl Paroubek se žádostí o omluvu obrátit na Mladou frontu Dnes (MfD), která o případu údajně mylně informovala. Vedení listu si za zveřejněným článkem stojí. "Doufám, že pan premiér Topolánek i ODS najdou dost odvahy k tomu, aby se od těchto praktik distancovali a aby se omluvili za silná slova, která pan tajemník Dalík vůči ČSSD použil," stojí v prohlášení, které ČTK zaslala mluvčí ČSSD Květa Kočová. Podle Schmarcze byl Paroubek uveden v omyl a žádost o omluvu by měl adresovat MfD. "Za článkem kolegy (Jaroslava) Kmenty si samozřejmě stojíme," řekl ČTK šéfredaktor listu Robert Čásenský.

Dalík začal podle MfD jednat s poslanci ČSSD a snaží se je přetáhnout na stranu ODS. V pozdějším vyjádření pro ČTK ale Topolánkův tajemník tyto informace důrazně popřel. Jeho vyjádření v tisku podle něj nejsou autentická. Podle MfD Dalík chce, aby oslovení poslanci ČSSD podpořili vládu bez sociální demokracie, jen s lidovci a zelenými. Tvrdil údajně, že už má na své straně Michala Pohanku, jenž před měsícem opustil poslanecký klub ČSSD, a že získá i další sociálnědemokratické poslance. Nynější nabídka čtyřkoaličního vládnutí pro ČSSD je podle Dalíkova vyjádření pro MfD jen divadlo. "Budeme si s nimi (s ČSSD) teď jen jakoby hrát a pak je pošleme do háje. Protože ty jejich požadavky jsou neakceptovatelné. My chceme dělat reformy," cituje Dalíka deník. "Je to celé nesmysl. Samozřejmě loajálně podporuji snahu premiéra sestavit čtyřkoaliční vládu," uvedl Dalík v prohlášení, které ČTK poskytl Schmarcz.

"Nechci panu předsedovi Topolánkovi hovořit do řemesla, ale být na jeho místě, tak už by pan tajemník Dalík byl už v tuto chvíli tajemníkem bývalým. Poté bych očekával, že se mi pan předseda Topolánek omluví," reagoval na informace MfD Paroubek. Rád by také získal odpověď na otázku, jak je možné, že tajemník premiéra organizuje policejní ochranu poslanci Pohankovi. "Doufám, že se jedná pouze o fabulaci pana redaktora Kmenty a Mf D, protože k tomu nikdy nedošlo, protože pak bychom opravdu žili v éře politické policie. Musel bych znovu připomenout obsah svého 'povolebního projevu'," uvedl šéf ČSSD.