Petržílek: ČSSD by podpořila ekologické daně vyjmuté z reformy

Sociální demokraté by podpořili ekologické daně, jak je navrhuje koalice, kdyby je vláda vyjmula z "reformního batohu" a předložila samostatně. Řekl to stínový ministr ČSSD pro životní prostředí Petr Petržílek. Ekologické daně jsou ale součástí balíku vládních reforem a kabinet chce, aby se o něm ve sněmovně hlasovalo jako o celku. Předseda ČSSD Jiří Paroubek ve čtvrtek oznámil, že vládní reformu sociálnědemokratičtí poslanci odmítnou jako jeden muž, protože poškozuje 95 procent obyvatel ČR.

"Ekologické daňové reformě vytýkám zejména to, že není dostatečně motivační k využití potenciálu úspor energie a obnovitelných zdrojů energie," uvedl Petržílek. Zavádí podle něj pouze minimální povinné sazby, které k ničemu motivovat nebudou. Proto nelze hovořit o skutečné ekologické daňové reformě, ani o její první etapě, ale jen o povinném plnění směrnic Evropské unie, navíc ještě téměř o téměř čtyři roky odloženém, uvedl. Za reformu by bylo možné podle Petržílka považovat podstatně vyšší zdanění paliv a elektřiny v plném rozsahu kompenzované odpovídajícím snížením jiných daní, například daní z příjmu. To by pobízelo k úsporám a využití obnovitelných zdrojů energie, a tak i ke snižování emisí skleníkových plynů, uvedl.

ČSSD podle něj odmítá kompenzaci za zdražování energií snížením odvodů na sociální zabezpečení, protože by tím bylo ohroženo financování sociálního státu. "Budeme prosazovat, aby kompenzace nesměřovaly ve prospěch velkých zaměstnavatelů, ale aby byly cíleny přímo sociálně slabším domácnostem," uvedl Petržílek. Podle něj to lze zajistit snížením nejnižší sazby daně z příjmu fyzických osob, valorizacemi důchodů a příspěvků na bydlení, které by odpovídaly nárůstu cen energií.