Pilarová s Vítkem zpívali českým krajanům na plese v New Yorku

Legenda českého swingu Eva Pilarová zazpívala v noci na sobotu českým krajanům v New Yorku na tradičním reprezentačním plese v 65. poschodí mrakodrapu Rockefellerova centra. V duetech Ach ta láska nebeská nebo Tam za vodou v rákosí zastoupil jejího někdejšího partnera Waldemara Matušku zpěvák Pavel Vítek. Pilarová s Vítkem do New Yorku přivezli známé české hity i písně převzaté ze světového repertoáru. Mimořádný ohlas vzbudila Eva Pilarová, když se na pódiu sálu s otáčivým parketem a výhledem na celé město objevila v kroji z moravského Vlčnova, v němž zazpívala směs českých a moravských lidových písniček.

"Krajanské publikum je úžasné, vždy mě velice dobře přijalo," řekla ČTK zpěvačka, která v USA vystupovala už podesáté. Nikdy prý ale nezapomene na první koncert ve Spojených státech v roce 1991 v San Francisku, kdy ještě řada krajanů nestihla po dlouhých letech exilu navštívit původní vlast. "Když jsem zazpívala Jakpak je dnes u nás doma, celý sál se rozplakal a já taky," zavzpomínala.

Mezi hosty plesu nechyběly slavné osobnosti - například dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová či světová topmodelka a Miss České republiky z roku 1999 Helena Houdová. Zatančit si přišli také malíř a spisovatel Franta Nedvěd či majitel české restaurace a organizátor českého kulturního života v New Yorku Jiří Suchánek. Tradice českých bálů v New Yorku sahá do předminulého století. Ve dvou posledních letech pomáhá krajanskému spolku s organizací newyorské České centrum. "Ples je vrcholem společenské sezony českoamerické komunity, kterou podporujeme," řekla ČTK výkonná ředitelka Českého centra Monika Koblerová. "Propagujeme tím tak u zdejší vyšší a vlivné společnosti Českou republiku," dodala.