Platební morálka Čechů patří k nejhorším v Evropě

Češi patří v hrazení svých závazků k nejhorším v Evropě. Podle průzkumu společnosti Intrum Justitia se české podniky opožďují ve svých platbách v průměru o 25 dní, zatímco například Němci o deset dní méně. Nejméně se opožďují Finové a Švédové, maximálně o sedm dní. Za Českou republikou se v průzkumu umístili již jen Řekové, Kypřané a Portugalci. Například v Portugalsku jsou faktury uhrazeny v průměru až 40 dní po jejich splatnosti.

Celková doba, po kterou musí podniky čekat na platby, je v ČR 49 dní. V tomto ohledu je Česká republika průměrnou evropskou zemí. Je na tom dokonce lépe než Velká Británie (51,5 dne) nebo Itálie (97 dní). V těchto zemích sice lidé čekají na zaplacení déle, ale zároveň mají větší jistotu na rozdíl od Česka, že své peníze dostanou. Průměrné platební ztráty jsou v ČR nejvyšší z celé Evropy a činí 3,5 procenta. Nejmenší platební ztráty, 0,1 procenta, mají Finové. Následují je Švédové a Irové. V Itálii činí například platební ztráty 1,3 procenta a ve Velké Británii 1,9 procenta.

Průzkum o platební morálce v 25 evropských zemích na tiskové konferenci představil ředitel společnosti Intrum Justitia Ivo Klimeš. "Firmy v České republice každoročně přicházejí kvůli nesplaceným dluhům o velké částky. Malé a střední podniky jsou v tomto ohledu obzvláště zranitelné. Nemají dostatek prostředků, aby neuhrazené dluhy aktivně vymáhaly. Zákazníci, kteří platí pozdě, vystavují firmy závažným problémům s likviditou. V některých případech je dokonce přivádějí do konkurzu," uvedl Klimeš. Podle něj tak tuzemské firmy působí v nejrizikovějším evropském prostředí.

Autor: Peter Gabaľ