Platforma ČSSD burcuje členskou základnu, kritizuje postup vedení

Platforma Za renesanci ČSSD chce vyburcovat členskou základnu z letargie, do níž strana upadla po fiasku v letošních volbách. Současné vedení nejsilnější vládní strany v čele s premiérem Stanislavem Grossem je odpovědné za opakované volební porážky, neumí přiznat vlastní odpovědnost a ignoruje kritické hlasy řadových členů, uvedli zástupci frakce na páteční tiskové konferenci v Praze.

Zodpovědný za tristní volební výsledky je podle platformy i místopředseda Zdeněk Škromach, proto jeho ohlášenou kandidaturu na předsednickou funkci nevítají. Členové platformy vyzvali své stranické kolegy, aby na předsjezdových konferencích dali najevo svoji nespokojenost s vedením a se současným směřováním ČSSD. Do čela strany by se měly dostat takové osobnosti, které vrátí straně akceschopnost a budou dodržovat demokratické principy. Ve svém prohlášení platforma nikoho konkrétně nejmenuje, přeje si ale návrat bývalého předsedy Miloše Zemana.

Frakci se nezamlouvá současná koalice ČSSD s lidovci a unionisty. Na druhou stranu odmítá přístup Grosse a dalších členů vedení, kteří podle platformy shazují vinu za volební neúspěch na koaliční partnery, média nebo voliče. "Odpovědnost nese vedení ČSSD, které kritické hlasy členské základny ignoruje, nadále se jí vzdaluje a neřeší v důsledku vlastní neschopnosti," řekl mluvčí platformy Jaroslav Doležal.