Plzeň chce být hlavním městem kultury

Plzeň se bude ucházet o prestižní titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2015. Získá tím šanci nově formulovat vizi plzeňské kultury, do jejíž tvorby se zapojí i veřejnost. První průzkumy toho, jak lidé vnímají současný kulturní život ve městě, už si nechala radnice zpracovat. Na listopad chystá setkání se čtyřmi evropskými městy, které mají se soutěží zkušenost. Plánuje i diskuse odborníků z kulturní oblasti i napříč obory a počítá se zapojením veřejnosti. Novinářům to řekl Roman Černík z týmu, jenž připravuje rámcový program.

Pokud Plzeň titul vybojuje, má šanci získat podporu nejrůznějších akcí a dostat nemalé investiční dotace na budování kulturní infrastruktury, tedy i na vznik nového divadla, galerie či knihovny. "Plzni by v boji o titul mohl pomoci vysoký poměr kulturní nabídky ve vztahu k počtu obyvatel. Pět profesionálních divadel v metropoli se 165.000 obyvateli navštíví ročně čtvrt milionu diváků," uvedl ředitel divadla J.K. Tyla Jan Burian. I díky geografickému umístění byla prý Plzeň dlouho příkladem multikulturního města, kde v minulosti bezkonfliktně žili Němci, Češi a Židé. "To dnes Evropa hledá. Pokud se opřeme o tyto tradice a budeme realizovat akce, jež na ně upozorní, máme šanci," dodal Burian.

V boji o titul musí Plzeň splnit velké množství kritérií Evropské komise. Například zaručit trvalou udržitelnost kulturních akcí. Titul Evropské město kultury získala z českých měst zatím jen Praha. V Česku se o něj podle zatím neoficiálních informací budou ucházet ještě asi Brno, Pardubice a Hradec Králové. "Titul má nakonec získat jedno české a jedno belgické město. Výhodu Plzně vidíme i v tom, že si Belgie zvolila Lutych, což je naše partnerské město," dodala náměstkyně primátora Marcela Krejsová. Úspěch by Plzni mohl přinést peníze na investice do výstavby galerie, muzea loutek, nové divadelní budovy.

Autor: Peter Gabaľ