Plzeň jako první uvidí fotky o životě krajanů v rumunském Banátu

Vrásčité tváře Čechů žijících v rumunském Banátu, jejich drsné ruce a stejně drsný život v téměř zapomenuté krajině zachycuje na svých snímcích fotograf Ivo Dokoupil z organizace Člověk v tísni. Z několika tisíc fotografií vybral tři desítky, které postupně vystaví na různých místech Plzeňského kraje. Putovní výstavu nazvanou Banát - krajina a lidé v českých vesnicích v Rumunsku uvidí jako první Plzeňané od pondělí 23. dubna v budově Krajského úřadu v Plzni, řekl ČTK Dokoupil. Výstava v Plzni potrvá do 4. června. Podporuje ji Plzeňský kraj, jenž spolupracuje s rumunskou župou Caras-Severin.

Do jihorumunského Banátu, kde leží šest českých vesnic se zhruba 2000 obyvateli, přišly stovky rodin z Plzeňska, okolí Prahy a Kladna už v roce 1823. Založily zde vesnici Svatá Helena, později Rovensko, Šumice, Bígr, Gerník a Eibentál. Ještě v roce 1991 v nich žilo asi 10.000 Čechů, nyní je to necelá pětina. Krajané v Rumunsku dodnes mluví česky a živí se hlavně prací na poli. Mnozí z nich v životě nebyli u lékaře, pomáhají jim bylinky a dvakrát přepalovaná domácí slivovice. "Soubor fotek zachycuje vzájemné ovlivňování člověka a krajiny po téměř dvousetletém soužití. Při každodenní práci se v českých vesnicích Banátu lidé a země navzájem pomalu, ale vytrvale opotřebovávají, až jsou od sebe takřka k nerozeznání," uvedl fotograf. Vrásky divoké krajiny jsou vidět na rukou i tvářích lidí. Někteří, zachycení na jeho snímcích, už nežijí. Kvůli tvrdé práci a drsným podmínkám umírají poměrně mladí, ve věku 50 až 55 let.

Ivo Dokoupil začal v Banátu fotit v roce 2000, kdy pro brněnské planetárium připravoval audiovizuální program o této oblasti. Pak začal pracovat pro organizaci Člověk v tísni. Organizace pomáhá českým krajanům v zakládání drobných podniků, oslovuje možné investory i shání peníze pro vzdělávací a kulturní projekty.

Autor: Peter Gabaľ