Po vstupu do EU přestanou pro ČR platit americké celní preference

Po vstupu do Evropské unie přestanou pro Českou republiku platit americké všeobecné celní preference GSP. O rozhodnutí ministerstva obchodu USA informoval ČTK ředitel agentury Czechtrade Martin Tlapa. Ke dni přijetí České republiky do EU pro ni začne platit na americkém trhu celní tarif pro země EU. "Zachování všeobecného systému preferencí ze strany USA vůči nově vstupujícím členům by bylo považováno Evropskou komisí za diskriminační prvek mezi členskými státy EU," řekl Tlapa.

V loňském roce ušetřili čeští dovozci díky GSP na clech 30 milionů dolarů. Do GSP spadala polovina českého vývozu do USA, především spotřební zboží a strojírenské výrobky. Podle Tlapy zvýhodňovaly Českou republiku celní preference na americkém trhu hlavně před výrobci z jihovýchodní Asie.

Program všeobecných celních preferencí GSP schválila americká vláda jako součást obchodního zákona Trade Act 2002. V jeho rámci dováží do USA zboží 140 zemí v celkové hodnotě 17,5 miliardy dolarů. Před nedávnem americký prezident George Bush schválil rozšíření zbožových položek, které do programu GSP spadají. Podle odhadů budou z tohoto rozšíření nejvíce profitovat Turecko, Argentina a Filipíny.