Po vstupu do Schengenu v Česku stouplo zneužívání pobytů

V České republice stoupl po vstupu země do schengenského prostoru počet lidí, kteří zneužívají možností legálního pobytu na českém území. Přistěhovalci vstupují do formálních manželství nebo se nechávají prohlásit otci narozených dětí. Narůstají také případy zneužívání českých víz ke vstupu do dalších zemí Schengenu, řekl ředitel cizinecké policie Vladislav Husák. Podle něj se ale přesto nepotvrdily obavy, že se po zrušení hranic výrazně zvýší trestná činnost.

Svůj pobyt v Česku se snaží nezákonně legalizovat stovky cizinců, prohlásil Husák. Jeho slova potvrzuje i případ z minulého týdne. V sobotu zadrželi detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) osmičlennou skupinu, která podle nich za více jak tři roky zprostředkovala desítky účelových sňatků s cizinci ze zemí bývalé Jugoslávie. Do Evropské Unie se tak podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka dostali i zločinci, například členové klanu kosovských Albánců, na které byly vydány mezinárodní zatykače.

V České republice také pravidelně narůstá počet cizinců, kteří zde setrvávají legálně. V současné době jich cizinecká policie eviduje téměř 440.000, zatímco před deseti lety to byla polovina. Největší nárůst migrantů je v Praze. V Česku žije nejvíce Ukrajinců, legálně jich zde pobývá 132.000. Česko vstoupilo do schengenského prostoru společně s devíti dalšími zeměmi. Oblast umožňující cestování bez pasů se tak rozšířila na 24 států a rozprostírá se nyní na délce 4000 kilometrů od Portugalska po Estonsko. Schengenský prostor je založen na tom, že když do něj někdo vstoupí, tak už při cestách do jiných zúčastněných států nemusí žádnými dalšími hraničními kontrolami procházet.