Počet stížností na referendum o EU u Ústavního soudu stoupl na 24

Počet stížností na referendum o EU, které lidé zaslali Ústavnímu soudu, ve středu stoupl na 24. Lhůta sice vypršela již v úterý o půlnoci, Ústavní soud se však řídí i datem odeslání pošty. Podle předsedy soudu Miloše Holečka se zřejmě 14 z nich bude zabývat plénum soudu. Ostatní nesplňují všechny potřebné právní náležitosti, takže čtyři senáty soudu budou rozhodovat o tom, zda je proto odmítnou.

Podle zákona o referendu si může u Ústavního soudu na jeho průběh stěžovat do deseti dnů od jeho konání každý občan, jenž má právo hlasovat.

Jedna ze stížností například napadla to, že hlasovací lístky prý byly opatřeny menším razítkem ministerstva vnitra, než ukládá zákon. Dušan Kučera pro změnu tvrdí, že ve volební místnosti měl vyplnit lístek obyčejnou tužkou, a tak hrozí vygumování jeho odpovědi. Ústavní stížnost osobně doručil Vilém Barák z Euroskeptické iniciativy. Stížnost podali i předsedové strany Národní sjednocení Jan Skácel, občanského sdružení Vlastenecká fronta David Macháček, sdružení Občané proti EU František Červenka a Akce národní obnovy Ladislav Malý.

Čtveřice euroskeptiků tvrdí, že ministerstvo zahraničí porušilo ústavu tím, že nespravedlivě rozdělilo 200 milionů korun, které vláda vyčlenila na kampaň před plebiscitem. Ústavní soud proto žádají o rozhodnutí nevyhlásit výsledky referenda.