Pod Karlovým mostem leží leccos; historické cennosti i mobily

Ve Vltavě pod Karlovým mostem leží leccos. Přesvědčili se o tom dělníci i odborníci při nynějších průzkumech a opravách dvou pilířů prvořadé pražské památky. Z vody vylovili různé historické cennosti i třeba přenosné telefony. "Na dně Vltavy se dají najít neuvěřitelné věci. Jsou tady jak vysloužilé mobily, tak kusy nějakých bambitek, kusy pouličního osvětlení i nejrůznější železné předměty," řekl Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu. "A co je opravdu velký unikát, aspoň z pohledu památkářů, našly se tu dlaždice z Juditina mostu, které zřejmě musely spadnout do řeky při velké povodni v roce 1342," pokračoval památkář. Při ní se tento první kamenný most, postavený ve druhé polovině 12. století, zřítil.

Zřejmě největší překvapení odborníci zažili zkraje loňského roku. Potápěči našli pod malostranskou částí mostu část sochy, která v řece ležela 220 let. Do Vltavy spadla při povodni v roce 1784. Průzkum potvrdil odhady, že jde o torzo anděla ze sousoší svatého Václava s anděly, jehož autorem je Ottavio Mosto. Torzo přitom nikdo nepostrádal. O něco později dělníci vylovili z Vltavy na opačné straně mostu opracované kameny - kus obelisku zřejmě barokního sousoší. Nedávno dělníci vytáhli přímo z dutiny v jednom z mostním pilířů otesek na výrobu mlýnského kamene. V díře jich bylo víc. "Ví se, že byly využívány pro založení mostu," podotkl Šefců.

Cenné nálezy se zkoumají a konzervují. Magistrát plánuje, že v budoucnu zřídí expozici o Karlovu mostu, jejíž součástí by torza byla. Podle Šefců by si tak významná památka samostatnou expozici zasloužila. Mohla by také připomenout již téměř zapomenutý Juditin most, jehož pilíře se nacházejí na dně řeky blízko Karlova mostu.