Podle Dobšíka upustí asi řada škol od stávky ze strachu

Školy, které projeví menší míru solidarity s požadavky odborů a plánované stávce učitelů obětují pouze část dne, nebudou zahrnuty do konečného počtu stávkujících zařízení. "Vycházíme stále z toho, že jsme pedagogy vyzvali k úplnému uzavření škol," řekl ČTK předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík. Dodal, že odboráře nicméně těší jakákoli forma podpory a chápou, že míra odvahy je u různých lidí různá.

O tom, že budou stávkovat pouze polovinu pracovní doby, uvažují například učitelé ze základní školy v ulici U Dělnického cvičiště v Praze 6. Domů chtějí odejít společně s dětmi již v poledne, a budou tudíž částečně kráceni na mzdě. S úsilím odborářů prý sice sympatizují, nechtějí si však "brát děti jako rukojmí". Některé další školy zase chtějí jen zveřejnit prohlášení o tom, že požadavky stávkujících podporují, k zastavení práce se však připojit nehodlají.

Přesný počet škol, v nichž se 1. září nebude učit, by měli odboráři znát v pátek v poledne. Zatím předpokládají, že jich bude stávkovat přibližně polovina. Dobšík soudí, že řada škol od protestu upustí kvůli nátlaku ze strany zřizovatelů. V úterý odboráři uveřejnili prohlášení, v němž upozorňují na případy údajného zastrašování ředitelů škol v Teplicích a Pardubicích. Podle Dobšíka je podobná situace také v některých obcích na Brněnsku, Znojemsku a Benešovsku.