Podle dvou průzkumů má nejvyšší preference ODS

Volby do Poslanecké sněmovny by podle dubnového průzkumu agentury STEM vyhrála ODS, ale její náskok před ČSSD by v porovnání s březnem byl menší. Zatímco v březnu měla ODS v průzkumu STEM náskok před ČSSD zhruba osm procentních bodů, počátkem dubna byl o čtyři procentní doby menší. Občanské demokraty by volilo 29,2 procenta občanů, sociální demokraty 24,9 procenta.

Naopak podle dubnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je rozdíl mezi dvěma nejsilnějšími stranami už dva měsíce v podstatě stejný. Podle CVVM by nyní volby vyhrála ODS, pro kterou by hlasovalo 35 procent voličů. Druhá ČSSD by dostala 29 procent hlasů.

Průzkumy STEM a CVVM se shodují v tom, že do sněmovny by se dostali ještě komunisté, zelení a lidovci. Odlišné jsou ale v tom, zda by byli lepší komunisté, nebo zelení. Podle STEM by zelení dostali 11,6 procenta, KSČM 10,9 procenta a lidovci 6,6 procenta hlasů. V modelu CVVM byli třetí komunisté se 14 procenty, zelené by volilo 10,5 procenta a lidovce osm procent voličů. Volební model vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se chtějí voleb zúčastnit a kteří uvedli, jakou stranu by volili.

Autor: Peter Gabaľ