Podle Klause v česko-amerických vztazích nejsou žádné problémy

V česko-amerických vztazích nejsou žádné problémy, uvedl český prezident Václav Klaus po jednání v Bílém domě s americkým viceprezidentem Richardem Cheneym. USA pozorně sledují situaci v Evropě po nedávných německých volbách, řekl Klaus novinářům po bezmála hodinové návštěvě u Cheneyho. Volby v Německu mají vliv na situaci jak ve Spolkové republice, tak i v Evropě a ČR, dodal. Americká strana podle Klause vyslechla pozorně informace o české pomoci po hurikánu Katrina. Klaus s Cheneym si vyměnili názory i na mezinárodní situaci, zejména na Blízkém východě, v Afghánistánu a Iráku.

Prezident Václav Klaus se v New Yorku seznámil s postupem rekonstrukce Národní budovy, kterou od krajanů koupil před čtyřmi lety český stát za symbolický dolar a nyní ji nákladem 450 milionů opravuje. Při setkání s krajany řekl, že má pocit, že parlamentní volby v České republice příští rok "budou velmi nejasné" a "blízké tomu", co se událo o víkendu v Německu. Tamější volby přinesly mimořádně těsné výsledky, na jejichž základě se bude velmi složitě hledat řešení pro sestavení vlády. Když hovořil o přestavbě Národní budovy na východní 73. ulici, která je největší státní investicí v zahraničí, vyjádřil naději, že se ji podaří dokončit včas a že se stane "oázou češství" na Manhattanu. Na více než stoleté stavbě byla už opravena celá konstrukce a jedno poschodí převzali v květnu do užívání krajanské spolky.

Na newyorské radnici v dolní části Manhattanu přivítal Václava Klause starosta Michael Bloomberg, který stojí v čele osmimilionového města čtvrtým rokem. Předtím, než byl zvolený starostou, se pohyboval ve finančním světě na Wall Street, odkud si také přinesl zkušenosti pro založení svého mediálního impéria vedeného informační agenturou Bloomberg. Poté prezident Klaus otevřel v newyorském Metropolitním muzeu unikátní výstavu gotického umění doby vlády císaře Karla IV. a jeho synů krále Václava IV. a císaře Zikmunda. "Jsem přesvědčen, že česká gotika z lucemburského období je věcí, na kterou můžeme být pyšní. Máme šanci ukázat ji světu. Není tolik míst na světě, jako je Metropolitní muzeum v New Yorku, která by umožnila, abychom tuto věc co největšímu počtu lidí ve světě ukázali. Věřím, že to bude výstava úspěšná," řekl prezident bezprostředně po zahájení českým novinářům. V Metropolitním muzeu se představují vrcholná díla středověkých mistrů, jež vznikla na českém královském dvoře nebo jejichž tvůrci byli s lucemburským panovnickým domem nějak spojeni. Její jedinečnost spočívá v tom, že na jednom místě shromažďuje dobově a tematicky příslušná díla rozesetá za uplynulých více než 600 let po celém světě. Zahájení výstavy se zúčastnil také český ministr zahraničí Cyril Svoboda a pražský primátor Pavel Bém. Za lucemburský panovnický rod byl přítomen následník velkovévody princ Gillaume.