Podle vicepremiéra Havla je další růst HDP v Česku ohrožen nízkou kvalifikovaností

Další růst českého hospodářství je podle vicepremiéra Jiřího Havla ohrožen nízkou kvalifikovaností českých občanů. Na setkání Shromáždění Klubu českých hlav v Senátu uvedl, že školský systém je pro další vývoj nedostatečný. Největší mezeru spatřuje Havel ve středním školství. "Na vysoké školy přichází jen málo procent dobře připravených studentů," konstatoval v řeči k akademikům.

Česká ekonomika loni vzrostla o šest procent, a vykázala tak nejlepší výkon ve své historii. Hlavním důvodem byly mimořádně dobré výsledky zahraničního obchodu. Havel úspěch přičítá nastavení hospodářské politiky z let, kdy ekonomiku řídil vicepremiér Pavel Mertlík. "Elementární zdroje růstu jsou ale vyčerpány. Narážíme na nedostatek kvalifikovaných sil," uvedl k zveřejněným datům Havel.

Statistiky mohou podle Havla české středoškoláky řadit mezi průměrně až nadprůměrně připravené, zvlášť v matematice a technických oborech to ale nebude stačit, míní. Je proto podle něj nutné prohlubovat střední vzdělávání. A připravovat co nejflexibilnější zaměstnance, už nyní podle něj za pracovní kariéru změní zásadně člověk svou práci pětkrát. Je proto nutné, aby byl co nejlépe připraven na nové pracoviště.

Ani vysoké školy podle Havla nesplňují kritéria nutná pro další rozvoj. Vedle expertů učí na vysokých školách podle Havlových zkušeností z působení vysokoškolského pedagoga i řada lidí, jejichž "rozhled končí za základní učebnicí". Vicepremiérovi se nelíbí ani to, že řada vysokých škol rezignovala na základní výzkum. Podle něj je nutné nalézt ideální rozložení vysokých škol tak, aby na jedné straně daly podmínky nejvýkonnějším studentům a na druhé byly schopny vychovávat kvalifikované střední kádry.

Autor: Peter Gabaľ