Podle Vondry Paroubek znevěrohodnil ČR

Nový ministr zahraničí Alexandr Vondra ostře kritizoval odstupujícího premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) v souvislosti chystanou protiraketovou základnou, o níž Paroubek americkému velvyslanci řekl, že ČSSD základna nechce. Vondra tvrdí, že šéf ČSSD ohrožuje dlouhodobou linii české zahraniční a bezpečnostní politiky. "Jeho snaha zneužít tématu protiraketové obrany v domácích volbách je v rozporu s našimi zájmy v NATO, a dokonce i s rozhodnutími předchozích vlád pod vedením sociální demokracie," stojí v prohlášení nového ministra. Vondra mimo jiné připomněl, že to byl ministr obrany sociálnědemokratické vlády Jaroslav Tvrdík, nynější blízký Paroubkův spolupracovník, kdo Američanům přislíbil účast v projektu protiraketového deštníku. "Ten ostatně není záležitostí pouze USA, ale celého NATO," upozornil Vondra. Podotkl také, že i bezpečnostní strategie státu přijatá za vlády Vladimíra Špidly (ČSSD) s účastí na tomto projektu počítala.

"Demonstrativní vyjádření nesouhlasu ČSSD s případnou výstavbou protiraketové základny na našem území, které Jiří Paroubek přednesl velvyslanci Spojených států Williamu Cabanissovi, zásadním způsobem znevěrohodňuje Českou republiku v očích spojenců. Kromě toho bývalý premiér bere zpět slovo dané jeho předchůdci v situaci, kdy je málo pravděpodobné, že Česká republika vůbec bude požádána o umístění základny, o čemž sám Jiří Paroubek nedávno informoval veřejnost," podotkl Vondra.

Podle něj jde ze strany šéfa ČSSD o "ryze účelové předvolební gesto, jehož smyslem není hájit zájmy občanů ČR, ale pouze zvýšit jeho popularitu". "O tom svědčí i fakt, že Jiří Paroubek zároveň zpochybnil důvody pro naši účast v irácké misi. Byl to přitom opět Jaroslav Tvrdík, kdo ještě jako ministr obrany přesvědčoval poslance o její nutnosti prostřednictvím ampule antraxu," dodal nový šéf české diplomacie. Zdůraznil, že bez ohledu na "osobní politické aktivity Jiřího Paroubka" bude zahraniční politika pod novým vedením nadále postupovat "vyváženě, racionálně a transparentně v souladu s našimi zájmy a spojeneckými závazky".

Autor: Peter Gabaľ