Pohraničníci, kteří unesli emigranta z Rakouska, se vrátí k soudu

Tři pohraničníci, kteří před 35 lety zavlekli emigranta Jaromíra Masaříka z Rakouska na moravskou stranu hranic v Mikulově na Břeclavsku, stanou před soudem. Rozhodl tak Nejvyšší soud na návrh Nejvyššího státního zastupitelství. Čin není promlčen, stojí v odůvodnění verdiktu, který ČTK potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Obecné soudy dosud odmítaly případ řešit právě kvůli údajnému promlčení, nyní musejí kauzu projednat a rozhodnout. Nejvyšší soud s odkazem na zákon o protiprávnosti komunistického režimu uvedl, že období mezi 25. únorem 1948 a 29. prosincem 1989 se nezapočítává do promlčecích lhůt u zločinů spáchaných veřejnými činiteli nebo v souvislosti s politickým, rasovým a náboženským pronásledováním.

Masařík čekal 2. května 1972 na rakouské straně přechodu Mikulov-Drasenhofen na svou manželku, která se vracela z návštěvy rodičů v Brně. Vojín základní služby Josef Šoustek jej vylákal do prostoru kontrolní hlídky na území Československa. Další dva muži, šéf oddělení pasové kontroly Zdeněk Palásek a jeho zástupce Lubomír Kratochvíl, služebním autem zablokovali Masaříkův vůz. Když pohraničníci vystoupili z auta, Masařík se zalekl a začal utíkat. Šoustek jej dvěma výstřely ze samopalu zasáhl do kotníku a stehna. Stalo se to v okamžiku, kdy už byl Masařík více než 200 metrů na rakouské straně hranice. Trojice pohraničníků zraněného Masaříka vtáhla zpět do Československa. Ve vazbě byl obviněn z pokusu o vraždu. Vykonstruované trestní stíhání skončilo po sedmi měsících a muž byl dopraven do Španělska.

Celou událost popsal Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. "Není to výjimečný případ. Rozvědka unášela nebo se pokoušela unášet emigranty ze zahraničí, dělo se to i na hranici. Někdy třeba někoho postřelili, a aby zahladili stopy, přetáhli jej přes hranice," řekl ČTK nedávno pracovník úřadu Jan Srb. Uvedl, že promlčení bývá u zločinů z dob komunismu sporné. "Výklad pojmu bývá hrou o slovíčka," uvedl. Soudy si podle něj odmítavými rozhodnutími někdy ulehčují práci - je snazší věc odložit, než se složitým a starým případem zabývat.

Loni Nejvyšší soud rozhodl, že k soudu půjde šest důstojníků pohraniční stráže, kteří v roce 1978 stříleli na autobus, jímž se únosci, bratranci Barešovi, chtěli dostat přes hranice do západního Německa. Nižší soudy případ předtím také uzavřely jako promlčený.