Pohřešovaný český alpinista na Grossglockneru přišel o život

Na rakouské hoře Grossglockner bylo ve středu nalezeno mrtvé tělo pohřešovaného českého horolezce. Oznámila to policie, podle níž je pravděpodobné, že se tento čtyřiašedesátiletý alpinista zřítil v pondělí při výstupu po jižní stěně. Mrtvý byl objeven při opakované pátrací akci v nadmořské výšce 3200 metrů. Tělo přepravil vrtulník do údolí.

Po pohřešovaném začali v úterý pátrat záchranáři ze středisek v Kalsu a Lienzi, ale odpoledne museli akci přerušit vzhledem k vysokému lavinovému nebezpečí v místě zásahu. Na Grossglockneru byli v úterý zachráněni tři čeští alpinisté, kteří se tam v pondělí ocitli v nouzi kvůli špatnému počasí.

Telecom: Z USA směřují do republiky další podvodná volání

Některé zákazníky Českého Telecomu ve středu opět obtěžovala podvodná volání, která je lákala na hodnotnou výhru. O tu je třeba zavolat na linku se zvýšeným tarifem 70 korun za minutu hovoru. Hovor trvá zhruba deset minut, lidé tak mohou provolat nejméně 700 korun. ČTK o tom informoval Český Telecom.

O zvýšené ceně hovoru předem oznamuje dnes již povinná hláska, takže většina lidí stačí včas zavěsit, aniž by utrpěla finanční újmu. Podvodné telefonáty se objevovaly i minulý týden. Telecom uvedl, že celkem tento telefonát mělo přibližně 90.000 zákazníků. Z toho 12.000 lidí zvedlo sluchátko a zhruba 500 lidí na číslo se zvýšeným tarifem zavolalo.

Zákazníky náhodně obvolávají automatické hlásky ze zahraničí. Lákají je například na výhru digitálního fotoaparátu nebo Škody Octavia. Volání může pocházet z čísla 0018668493243, ale v některých případech není možné volajícího na displeji telefonního přístroje identifikovat. Volanému je slíbena výhra, o kterou se však musí přihlásit na čísle 906702427. Jde o linku se zvýšenou tarifikací, která byla přidělena jednomu z alternativních telekomunikačních operátorů.