Policie: Mošajlov, který v centru Prahy útočil granátem, je v ČR

Izrael v neděli předal do České republiky Jakova Mošajlova, který podle policie předloni zaútočil v centru Prahy granátem na vůz. Soud odpoledne, jen několik hodin po jeho příletu do Česka, rozhodl o umístění muže do vazební věznice, řekla ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. V Česku je Mošajlov obviněn za pokus o obecné ohrožení. Soud na muže uvalil vazbu kvůli obavě, že by na svobodě utekl a trestnímu řízení se vyhýbal. "Hrozilo by jinak, že by zase mohl vycestovat a opustit území České republiky," řekla Kosinová. Mošajlov byl do Prahy eskortován letadlem, přiletěl linkou v 09:20. Převoz provázela přísná bezpečnostní opatření.

Podle policie muž v srpnu 2004 na rušné ulici Na Příkopě zaútočil granátem na vůz s krajanem Assafem Abutbulem, majitelem kasina. Majiteli se nic nestalo. Výbuch ale zranil 18 lidí, útočník z místa utekl a odletěl do ciziny. "Granát nevybuchl v autě a zranil turisty," uvedla Kosinová.

V Izraeli byl tehdy sedmadvacetiletý imigrant z bývalého Sovětského svazu, nyní izraelský státní příslušník, zatčen 13. září 2004 na základě mezinárodního zatykače vydaného v ČR. Izraelský soud loni prosinci s konečnou platností rozhodl o jeho vydání do Česka. Do Prahy byl Mošajlov převezen z izraelské extradiční vazby. Bude-li mu vina prokázána, hrozí mu v Česku osm až 15 let vězení. Policisté v případu úzce spolupracovali se svými izraelskými kolegy. "Věděli jsme, že vycestoval a věděli jsme i kam," podotkla Kosinová. Police využila podle Kosinové i vzorky DNA.

Česká policie Mošajlova zprvu stíhala za pokus obecného ohrožení jako uprchlého. To se změnilo poté, co skončil v izraelské vazbě. České úřady mu totiž prostřednictvím izraelských úřadů doručily do cely usnesení o zahájení trestního stíhání. Policisté a ministerstvo vnitra těsně po útoku v centru Prahy vyloučili teroristický útok. Podle policistů se jednalo o vyřizování účtů izraelského podsvětí.