Policie opět navrhla obžalovat bývalého šéfa padlé banky Moravce

Policie po řadě měsíců znovu žalobci navrhla, aby předal soudu trestní kauzu Kreditní a průmyslové banky, jejíž krach v 90. letech předznamenal pády dalších bank. Někdejší šéf KPB Antonín Moravec je stíhán za zhruba půlmiliardový podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Podle týdeníku Respekt koupil Moravec v roce 1991 na úvěr stáčírnu minerálky Ida. Továrnu potom zastavil, a získal tak padesát milionů korun, nutných jako základní jmění pro nově zřizovanou banku, napsal týdeník. Podle něj si pak Moravec s bankovní licencí od České národní banky půjčil od jiných bank tři miliardy korun. Desítkám svých firem půjčil 800 milionů korun, další peníze zmizely u jiných dlužníků, popsal Respekt. Podle něj pak Moravcovy firmy jeho bance nesplácely, a KPB tak neplatila svým věřitelům. Kvůli dlouhodobým potížím banky, která podle tisku zanechala dluhy asi 3,5 miliardy korun, uvalila ČNB na KPB v roce 1993 nucenou správu. Opakovaně ji prodloužila až do roku 1995, kdy byla KPB odebrána licence a banka se ocitla v konkurzu.

Skandál kolem KPB zasáhl i politickou scénu. Od banky si totiž půjčily peníze i ODA a KDU-ČSL. ODA do KPB převedla svůj dluh ve výši 52 milionů korun a KDU-ČSL si vzala u banky úvěr 20 milionů korun. Úvěr nesplatila, získala však novou půjčku přibližně 13 milionů korun. Dluh ODA převzala Česká pojišťovna, dluh lidovců přešel na Agrobanku.