Policie se snaží spojit s Andrejem Babišem mladším, prověřuje informace o jeho údajném únosu

Policisté prověřují informace o údajném únosu Andreje Babiše mladšího na Krym. Pokouší se o navázání přímého kontaktu s ním poté, co napsal e-mail serveru Seznam Zprávy, kde žádal o kontakt s vyšetřovateli svého údajného únosu. Snaha policie je zatím bez odezvy, řekl na tiskové konferenci ředitel pražské policie Jan Ptáček. Policie případ znovu otevřela na základě reportáže novinářů Seznamu. V ní Babiš junior tvrdí, že ho na Krym unesl podnikatel a zaměstnanec Agrofertu Petr Protopopov.

Ptáček zdůraznil, že Babiš mladší je v případu dotace na farmu Čapí hnízdo a v případu jeho údajného únosu v různém procesním postavení. "V kauze Čapí hnízdo je v pozici obviněného, kdežto v druhém zmiňovaném případě je oznamovatel a mohl by být i osobou poškozenou," uvedl. Vyšetřovatelé obou případů podle něj spolu komunikují. Čapím hnízdem se zabývají nadále vyšetřovatelé krajského ředitelství pražské policie. "K posouzení psychického stavu obviněného byl před několika měsíci přibrán soudní znalec, jehož posudek je důležitý pro další průběh trestního řízení," konstatoval Ptáček. Premiér tvrdí, že jeho syn trpí schizofrenií.

Andreji Babišovi mladšímu hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu a pokuta za nezákonné překročení hranic. V rozhovoru pro ukrajinskou službu Rádia Svoboda to oznámil Oleh Sloboďan z kanceláře šéfa ukrajinské pohraniční služby. Ukrajina, která stejně jako Česká republika a velké množství dalších zemí ruskou anexi Krymu neuznává, považuje okupovaný poloostrov za své svrchované území. Vstup na Krym a odjezd z něj bez zvláštního povolení ukrajinské Státní migrační služby a přes ukrajinská kontrolní stanoviště považuje za nezákonný.